به کدر شدن عدسی چشم کاتاراکت گفته می شود.
عدسی تا حدود سن 40 سالگی ( سن شروع پیر چشمی) با تغییر شکل خود مثل لنز دوربین اتومات عمل کرده و توانایی دیدن اجسام دور و نزدیک را فراهم می نماید. برای دیدن اجسام نور بعد از عبور از قرنیه و مردمک توسط عدسی بر روی شبکیه چشم ( لایه حساس به نور در پشت چشم ) متمرکز می شود.
به منظور تمرکز مناسب نور بر روی شبکیه ، عدسی باید شفاف و انعطاف پذیر باشد. عدسی عمدتا از آب و پروتئین تشکیل شده است و با افزایش سن انعطاف و شفافیت عدسی چشم کاهش یافته و ضخامت آن افزایش می یابد سپس قسمتهایی از عدسی با جمعشدن پروتئین های نامناسب مانع ورود نور به چشم و کاهش دید و کیفیت بینایی در محل می شود. این امر یک پدیده طبیعی و وابسته به سن می باشد.. معمولا از حدود 40سالگی به بعد برای همه افراد اتفاق می افتد و سرعت رشد آن در افراد و حتی در بعضی اوقات در دو چشم یک فرد متفاوت می باشد.
عوامل ایجاد کاتاراکت
· افزایش سن ( شایعترین عامل)
· سابقه خانوادگی کاتاراکت
· بیماریهای سیستمیک مانند دیابت
· سابقه اصابت ضربه به چشم یا سر
· قرار گرفتن طولانی مدت و بدون محافظ در معرض اشعه ماورابنفش خورشید
· التهاب یا صدمه قبلی چشم
· جراحی های قبلی چشم
· مصرف سیگار
· استفاده دراز مدت از برخی دارو ها مانند کورتون
انواع کاتاراکت
· وابسته به سن
· مادر زادی
· ناشی از بیماری یا دارو
· کاتاراکت های ضربه ای
علائم کاتاراکت
به طور خلاصه ؛ تاری دید و یا کاهش درخشندگی و کیفیت رنگ اشیا می تواند نشانه ابتلا به کاتاراکت ، در یک یا هر دو چشم باشد. دید همراه با آب مروارید را می توان به دیدن اشیا از پشت پنجره کثیف تشبیه کرد.
سایر علائم عبارتند از :
· تاری دید بدون وجود درد
· حساسیت به نور
· دید نا مناسب و همچنین پخش نور در شب
· دو بینی در یک چشم
· احتیاج به نور بیشتر برای مطالعه
· محو و زرد شدن رنگ ها
· تعویض مداوم عینک یا لنز
سرعت پیشرفت کاتاراکت
در افراد مختلف و حتی در یک فرد از یک چشم به چشم دیگر متفاوت است و شایعترین نوع آن که مربوط به افزایش سن می باشد تدریجی بوده و طی سال ها پیشرفت می کند
و معمولا پیش بینی سرعت این بیماری امکان پذیر نیست. بعد از ایجاد کاتاراکت بیمار می بایست حداقل هر 6 ماه یکبار توسط چشم پزشک کنترل شود.
سن شیوع کاتاراکت
آب مروارید به عنوان بخشی از روند ایجاد پیری است و همه افراد در خطر این بیماری هستند. معمولا در سن 75 سالگی حدود 70درصد مردم دچار آب مروارید می باشند.